Maarten van der Weijden Foundation

ZWEMMEN VOOR HET GOEDE DOEL

Sinds juli 2017 heeft Maarten zijn eigen stichting, de “Maarten van der Weijden”-foundation. Met zijn stichting hoopt Maarten het leven van voormalig, huidige en toekomstige kankerpatiënten te verbeteren. De organisatiekosten van de stichting worden betaald vanuit sponsorgelden. Er is al €16607,25 gedoneerd. Bedankt!!

Ik wil Maarten ook steunen >

Volg ons

Maarten van der Weijden Foundation

Maarten van der Weijden / Maarten van der Weijden Foundation

KvK nummer: 69306486
RSIN nr: 857825665
info@mvdwfoundation.nl

Lees het beleidsplan van de foundation

Kernwaarden foundation

De foundation kent een aantal kernwaarden:

  • De stichting houdt in al haar activiteiten en besluiten steeds het belang van de kankerpatiënt voor ogen.
  • De organisatie garandeert dat de opbrengst van door de deelnemers bijeengebrachte sponsorgelden volledig en zonder aftrek van onkosten toekomt aan het geformuleerde doel van de stichting.
  • Geen bestuurder, sponsor, deelnemer of vrijwilliger verwerft enig stoffelijk voordeel uit de stichting en zij streven er altijd naar hier intrinsiek mee om te gaan.
  • De stichting blijft onafhankelijk en verbindt zich niet blijvend aan derden. Dit betekent bijvoorbeeld ook dat de stichting geen exclusiviteit verleent aan een sponsor of deelnemer.

De foundation heeft een bestuur van vier personen en een eventorganisatie:

  • Voorzitter: Maarten van der Weijden
  • Secretaris: Johan van der Waal
  • Penningmeester: Vincent Weijers
  • Bestuurder: Laura Huisman
  • Bestuurder: Hanneke Faber

Toen Maarten in 2001 de diagnose kanker kreeg, kon hij niet veel anders dan zijn behandelingen ondergaan en vertrouwen op de deskundigheid van de artsen. Als zij niet tientallen jaren met enorme toewijding onderzoek hadden gedaan naar  stamceltransplantatie, dan was Maarten er nu misschien niet meer geweest. Mede door die behandeling had hij het geluk van zijn ziekte te herstellen. Met de evenementen die hij organiseert via de Maarten van der Weijden Foundation, wil Maarten zo veel mogelijk geld ophalen om financiering van kankeronderzoek mogelijk te maken. Hieronder vind je een overzicht van de door KWF Kankerbestrijding goedgekeurde en door de patiënt geselecteerde onderzoeken die wij ondersteunen.

Maarten van der Weijden Foundation ondersteunt de volgende onderzoeken:

Autologous stem cell therapy for cancer treatment induced hypothyroidism

 

prof. Rob Coppes, UMC Groningen

Bij schildklierkanker kan totale verwijdering van het orgaan een goede oplossing zijn. Wel moet de patiënt dan schildklierhormoonvervangende medicijnen slikken. Die medicijnen kunnen helaas voor bijwerkingen zorgen: van moeheid en gewichtstoename tot hart- en vaatziekten. Nu is er tegenwoordig met moderne celkweektechnieken veel mogelijk, zoals het kweken van schildkliercellen die ook schildklierhormoon produceren. De onderzoekers gaan uitzoeken of het mogelijk is om na verwijdering van de schildklier zulke vervangende cellen op te kunnen kweken. Nog niet bij de patiënt zelf; dat zou de volgende stap zijn als dit project succesvol is.

Identify the patient and save the family – detecting hereditary pancreatic cancer

 

prof. Iris Nagtegaal, Radboudumc

De diagnose alvleesklierkanker betekent momenteel in de meeste gevallen een doodvonnis. Voordat de ziekte klachten geeft, is het vaak al te ver gevorderd om effectief te bestrijden; ook vanwege de lastige centrale ligging van het orgaan in het lichaam. Over erfelijkheid is eigenlijk nog weinig bekend en daar willen deze onderzoekers iets aan veranderen. Met nieuwe genetische methoden hopen zij afwijkingen te vinden, waarmee ze in de toekomst hopen familieleden van alvleesklierkankerpatiënten te kunnen screenen, zodat de ziekte eerder -in behandelbaar stadium- wordt opgemerkt.

Comprehensive functional salivary gland management to avoid an iatrogenic dry mouth

 

dr. Wouter Vogel, NKI

Een droge mond klinkt misschien niet als de meest heftige bijwerking van kankerbehandeling, maar de invloed op kwaliteit van leven kan gigantisch zijn: voedselinname kan enorm gecompliceerd worden, ook de effecten op orale mondhygiëne zijn fors. De onderzoekers willen een aantal behandelingen testen waarmee ze de droge mond kunnen voorkomen.

Cooperative and mutually exclusive genetic alterations in pediatric cancer

 

dr. Patrick Kemmeren, Prinses Maxima Centrum

We kunnen steeds beter zien welke DNA-mutaties leiden tot kanker, ook bij kinderen. Er zijn groepen mutaties die elkaar beïnvloeden en leiden tot onverwachte effecten (bijvoorbeeld ongevoeligheid voor een normaal gesproken succesvolle behandeling). De onderzoekers willen zoveel mogelijk mutaties – en hun interactie met elkaar – in kaart brengen voor verschillende vormen van kinderkanker.

REduce BlAdder CAncer REcurrence in Patients Treated for Upper Urinary Tract Urothelial Carcinoma: the REBACARE trial

 

dr. Joost Boormans, Erasmus MC

Een kwaadaardige tumor van het slijmvlies van nierbekken of urineleider (urotheelcarcinoom) is een zeldzame maar agressieve kanker. Het blijkt dat na operaties maar liefst de helft van de patiënten een nieuwe tumor krijgt, ditmaal in de blaas. Dat risico kan sterk worden verkleind met een blaasspoeling (met chemo) na de operatie, maar veel urologen willen daar niet aan, omdat de kans op lekkage na de operatie te groot is. Er is immers een wond bij de blaas aanwezig. In dit project wordt bekeken of het zinvol is om de blaas voorafgaand aan de operatie preventief te spoelen, dan is die kans op lekkage er niet, maar kan hopelijk wel een nieuwe tumor worden voorkomen.

Exosomes-driven alterations of mesenchymal stem cell immunomodulatory properties as novel therapeutic targets for osteosarcoma

 

Serena Rubina Baglio, VUmc

Osteosarcoom is een zeer dodelijke vorm van botkanker, waar nog geen effectieve behandeling voor is. Voor steeds meer tumorvormen komt immunotherapie beschikbaar, waarbij het afweersysteem van de patiënt wordt ‘getraind’ om de strijd met de tumorcellen aan te binden. In dit oriënterende project bekijken de onderzoekers of zoiets ook een optie is voor osteosarcomen.

Which treatment is most effective for the individual patient suffering from Chronic Cancer-related Fatigue? Network theory and the patient perspective.

 

dr. Marije van der Lee, Helen Downing Institute

Steeds meer mensen overleven kanker, gelukkig maar. Maar er wordt ook steeds meer bekend over lange termijneffecten bij de overlevers. Zo rapporteert 1/3e ernstige vermoeidheidsklachten. In dit project wordt behandeling op maat van deze kanker-gerelateerde vermoeidheid onderzocht.

Using the plasma membrane proteome to dissect clonal heterogeneity and track disease progression in AML

 

prof. Jacob Schuringa, UMC Groningen

Het grote probleem in de behandeling van acute myeloïde leukemie is dat veel snel delende cellen vernietigd kunnen worden, maar dat er een paar cellen achterblijven die op den duur opnieuw uitgroeien. De onderzoekers willen erin dit fundamentele project achter komen hoe die cellen verschillen van de andere leukemiecellen, en of er specifieke behandelingen mogelijk zijn tegen ‘de achterblijvers’.

SELECT – Stromal Enhancement on breast MRI as biomarker for survivaL with EndoCrine Therapy

 

dr. Kenneth Gilhuijs, UMC Utrecht

Hormoontherapie is een heftige behandeling die in de regel 5 jaar duurt en voor veel borstkankerpatiënten goede resultaten biedt. Vaak blijkt dat er ook vrouwen zijn die er niet zoveel baat bij hebben – maar wel de bijwerkingen ervaren. Andere vrouwen hebben vaak juist baat bij langere behandeling. De onderzoekers willen in dit project een laagdrempelige test ontwikkelen die het mogelijk maakt om vooraf te bepalen of de hormoontherapie aan zal slaan en hoe lang de behandeling moet duren. Het idee is dat een MRI-scan daar de benodigde informatie voor kan geven.

Follow-up after surgery for colorectal liver metastases: the randomized controlled, multicentre FUTURE trial.

 

prof. Kees Verhoef, Erasmus MC

Voor darmkankerpatiënten met uitzaaiingen naar de lever geldt momenteel een zeer intensief nazorgregime, met frequente ziekenhuisbezoeken en diagnostische tests. Recente onderzoeksresultaten wijzen uit dat er niet veel overlevingswinst met deze nazorg wordt behaald en dat een periodieke simpele bloedtest (vergelijkbaar met PSA-bepaling bij prostaatkanker) zou kunnen volstaan om patiënten te monitoren. In dit onderzoek wordt getest of en welke patiënten beter af zijn met thuistests in plaats van ziekenhuiscontroles.

Randomized trial for the evaluation of erectile dysfunction after whole or partial gland prostate brachytherapy – (POWER)

 

dr. Bradley Pieters, AMC

Inwendige bestraling is een krachtige behandelmethode bij prostaatkanker, maar leidt ook tot bijwerkingen, zoals erectiestoornissen. Doel van dit onderzoek is om te bepalen of het mogelijk is om slechts een deel van de prostaat te bestralen, met uiteraard een net zo effectief behandelresultaat, maar minder nadelige effecten voor het seksueel functioneren van de patiënt.